فصل گرم سال که فرا میرسد همه مردم به دنبال خوراکیهای خنک هستند تا گرمای وجودشان کم شود.
هر گوشه و کناری از ایران را که بگردیم غذایی در آن پیدا میشود که برای فصول مختلف سال تدارک دیده شده و خواصی هم برای بدن داشته باشد.
آب دوغ خیار که در برخی از مناطق به نام ماست و خیار معروف است، غذایی است که خیلیها تجربه اش کرده و از طعم لذیذ آن لذت برده اند.
ترجیح آب دوغ خیار به بقیه غذاها در تابستان
مردم خراسان جنوبی در فصل تابستان، گرمای شدیدی را تجربه میکنند و در برخی از روزها دمای هوا به بالای ۵۰ درجه سانتی گراد هم میرسد؛ در چنین روزهایی مردم در وعده ناهار، آب دوغ خیار را به هر غذایی ترجیح میدهند.
کاظمی یکی از شهروندان بیرجندی گفت: درست است که در مناطق مختلف ایران آب دوغ خیار یا همان ماست و خیار تهیه میشود، اما شیوه آماده سازی آن در نقاط مختلف فرق میکند.
او گفت: این غذا از قدیم الایام در مناطق مختلف درست میشده و با وجود اینکه غذاهای آماده پا به عرصه رقابت با سایر غذاها گذاشته اند، همچنان این غذای خنک و لذیذ طرفدار دارد.
کاظمی گفت: یکی از تفاوتهایی که آب دوغ خیار خراسان جنوبی با سایر مناطق دارد این است که ما از دوغی استفاده میکنیم که در اصطلاح عامیانه دودی شده و مزهای مانند دود به خود گرفته باشد.
آب دوغ خیار، معدنی از خواص مختلف
اما این غذای محلی خواصی را هم در خود جای داده است که کمتر کسی با وجود استقبال از آب دوغ خیار، آن را میداند.
حسینی کارشناس گیاهان دارویی گفت: این غذا حاوی ویتامین A، گروه ویتامینهای B، B ۱، B ۲، B ۳، B ۶، B ۱۲، C، D، E، K، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، فیبر، آنتیاکسیدان، اسیدفولیک، کلسیم، منیزیم، فسفر، پروتئین، منگنز، روی، فلانوئیدها و اسید چرب امگا ۳ است.
خوردن آب دوغ خیار تأثیر چشمگیری در بهبود استحکام استخوانها، دندانها و مفاصل دارد همچنین میتواتند از بروز پوکی استخوان، به خصوص برای سالمندان جلوگیری کند و موجب بهبود عملکرد سیستم قلبی و عروقی میشود.
آب دوغ خیار خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از بدن در مقابل انواع بیماریها، به خصوص سرطان محافظت میکند؛ همچنین استفاده از این غذای ساده موجب جوانسازی پوست، افزایش طراوت و شادابی پوست و مو میشود؛ آبدوغ خیار کلیهها، کبد و مجاری ادراری را پاکسازی میکند و موجب دفع سموم بدن میشود.
رفع عطش و خستگی با خوردن آب دوغ خیار
آب دوغ خیار غذایی ساده است که از ترکیب ماست یا دوغ، خیار، گل محمدی، گردو، کشمش و ادویه جات مختلف از جمله نعنا، پونه و کاکوتی تهیه میشود.
راشدی یکی از پژوهشگران حوزه غذاهای سنتی خراسان جنوبی گفت: آب دوغ خیار غذایی ساده، سالم و سبک است که به راحتی هضم میشود و به علت طبع خنکی که دارد، عطش را رفع میکند و از خستگی و رخوت ناشی از گرمی هوا میکاهد./ح