به گزارش خبرنگار تابناک از استان چهارمحال و بختیاری، فلسفه نهاد وقف در اسلام برطرف کردن نیازهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و هر نوع نیاز در جامعه با مشارکت مردم ونهادهای مردمی و خیراندیشان واقف است.
وقف دارای حیطه گستردهای از فعالیت و اقدام است، تا جایی که اگر به درستی هدایت شود، به بسیاری از نیازها پاسخ میدهد و هیچگاه جامعه انسانی با کمبودهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی رو به رو نمیشود.
ایران از لحاظ نیتهای خیرخواهانه وقفی کشوری بی نظیر است و استان چهارمحال و بختیاری مردمانی دارد که در مهربانی و دست و دلسوزی معروف هستند، به گفته حجتالاسلام والمسلمین حسن امیری مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری، نزدیک به هزار و ۸۰۰ موقوفه در استان چهارمحال و بختیاری ثبت شده است.
از آنجا که مشکل بهرهوری منفی در ایران، گریبانگیر نهاد وقف هست، افزایش بهرهوری موقوفات یکی از مسائل حائز اهمیت است که با احیای بهرهوری در نهاد وقف میتوان رشد درآمدی مناسبی برای جوامع اسلامی فراهم کرد.
برای این منظور میتوان با ایجاد تحول در مدیریت موقوفات، امتناع از واگذاری سرقفلیها و حق اعیان املاک وقفی، سالانه کردن قراردادهای اجارهای، نوسازی و بازسازی رقبات منفعتی، اختصاص بخشی از درآمدها به سرمایه گذاریهای بلند مدت، بازنگری در شیوههای وقف اموال و املاک، ایجاد اصلاحات در قوانین و مقررات وقفی کشور، بهرهوری وقف را افزایش داد.
افزایش درآمد موقوفات استان با تحول در مدیریت آنها
حجت الاسلام والمسلمین حسن امیری در گفتوگو با خبرنگار تابناک در استان چهارمحال و بختیاری، اظهار داشت: وقفها با رویکرد نیاز جامعه از جمله اشتغال، درمان، ازدواج، جهیزیه و مایحتاج زندگی سازماندهی میشوند، استان چهارمحال و بختیاری نسبت به تعداد جمعیت و توان مردم آن جزو استانهای رو به رشد در خصوص وقف است.
وی با بیان اینکه در چند سال اخیر اقدامات خوبی در زمینه درآمد موقوفات استان صورت گرفته است، گفت: برخی از مجموعهها از سیستم اجاره داری خارج شدند و حوزه سرمایهگذاری در موقوفات از جمله کشاورزی و مجموعه دانش بنیان صورت گرفته است، که این باعث شده درآمد اوقاف افزایش پیدا کند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری گفت: در دو سه سال اخیر اوقاف استان در بحث شیلات ورود پیدا کرده است، سالی که گذشت ۶۵ تن ماهی تولید، وارد بازار و به کشور روسیه صادر شد.
وی افزود: با درآمدها و تغییراتی که ایجاد شد اوقاف استان چهارمحال و بختیاری جزو سه استانی است که درآمد آن رشد کرده و نسبت به سال گذشته به طور ۱۰۰ درصدی درآمد اوقاف استان افزایش یافته است.
امیری مطرح کرد: در سطح کشور استان چهارمحال و بختیاری نزدیک به یک درصد موقوفات را دارد و از لحاظ موقوفات جزو استانهای ضعیف کشور است اما با تغییر درآمدها در حوزه باغات، بادامها، پیوندهای شکل گرفته و جوانسازی درختهای گردو و مدیریت آب و خاک با همکاری حوزه کشاورزی شاهد رشد درآمد موقوفات استان هستیم.
بازگشت بیش از ۱۵۰ هکتار اراضی از دست متصرفین به اوقاف چهارمحال و بختیاری
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری بیان داشت: در چند سال اخیر درآمد موقوفات استان نزدیک به هزار درصد رشد داشته است اما بخش عمدهای از این درآمدها به جای وامهایی پرداخت میشود که در حوزههای مختلف از جمله شیلات ورود پیدا کردیم.
وی گفت: در استان چهارمحال و بختیاری بیش از ۱۵۰ هکتار اراضی از دست متصرفین بازگشته که البته حق و حقوق آنها داده شده است. در بخش تولید و کشت گیاهان دارویی، تبدیل برخی از کشتها از دیم به آبی و ورود به بخش بادام، گردو، گوشت و... اوقاف گامهای خوبی برداشته است.
امیری با بیان اینکه به زودی شاهد افتتاح اولین کارخانه تولید مایع شوینده بر پایه نانو در کشور، در شهرکرد هستیم، اظهار داشت: اوقاف حامی مالی این شرکت است و بر پایه مهندسی معکوس در مجموعهای دانشبنیان در حال انجام است که محصولات این شرکت صادر میشود.
وی ادامه داد: ۷ قلم مواد شوینده صنعتی و خانگی بر پایه نانو به طور کاملا غیرشیمیایی تولید میشود و به دلیل اینکه محصول سبز و فاقد مواد شیمیایی مضر برای انسان و محیط زیست است، مزیت صادراتی دارد.
امیری در پایان خاطرنشان کرد: امید است با تحولی که در حوزه موقوفات انجام شده است بتوان درآمد بیشتری داشت تا خدمات بهتری به مردم داد و خروجی این درآمدها برای افراد بیبضاعت هزینه شود.
انتهای پیام/